Vaginalterapi

Smerter i underlivet

Hver måned er der over 19.000 klik på Google på smerter i underlivet, så der er ingen tvivl om, at der er mange derude som har problemer med smerter. Desværre er det ikke et emne som ret mange har lyst til at tale om, ikke en gang med deres læge. Og mange tror ikke at der er noget at gøre ved problemet, hvis de er blevet undersøgt og der ikke er fundet noget galt med dem. Ingen infektioner eller deformationer, ingen sygdomme eller skader efter operationer, hvad så? Lægerne er ofte i tvivl og kalder problemet psykosomatisk og kvinden føler sig som en hypokonder, men smerterne er meget virkelige for hende.

Desværre er det sådan, at mange kvinder som har uforklarlige smerter i underlivet, lider under sex, for de tvinger sig selv til at have sex med deres partner, fordi de synes de skylder ham det.

Men der gør bare problemet værre.

Der kan selvfølgelig være mange årsager til smerterne, men der findes især to sygdomme som kan være relevante i denne forbindelse; vaginisme og vulvodyni. Den sidste betyder egentlig bare smerter i vulva, som er den udvendige del af skeden, og smerterne kan være i hele området. Begge sygdomme er usynlige og lægen kan ikke finde nogle kliniske “beviser” bortset fra, at skeden trækker sig sammen i begge tilfælde, når der forsøges penetration.

Hvis smerterne bliver kaldt psykosomatiske, er det ikke helt forkert, for krop og psyke hænger sammen, og hvis kroppen forbinder berøring med smerte vil den trække sig væk fra smerte, logisk nok.

Men det som jeg synes er interessant er kvindens historie, som gør at hun har det som hun har det nu. Der kan nemlig være mange veje til den smertetilstand, som kan være så invaliderende, og det er disse veje som også fører til helbredelse.

Det offentlige sygehusvæsen har ikke en bestemt behandling som kan afhjælpe problemet endnu. Mange har haft gavn af en behandling, hvor man fjerner slimhinden i skedeindgangen, for at fjerne nerveenderne. Men den behandling virker ikke altid og nogle gange kommer problemet igen.

Vaginal-terapi er en blid og nænsom behandlingsform, hvor kvindens velbefindende er første prioritet. Det er en kombination af samtale, øvelser og et program som kvinden selv skal følge hjemme.

Du er velkommen til at ringe for en uforpligtende samtale med mig.

Jeg er uddannet fysioterapeut, sexolog og vaginalterapeut.