Site icon Kimi Sand

Behandling af vulvodyni og vaginisme, FEMININ TERAPI.

Smerter i underlivet

Hver måned er der over 19.000 klik på Google på smerter i underlivet, så der er ingen tvivl om, at der er mange derude som har problemer med smerter. Man gætter på, at der er ca. 60.000 kvinder med vulvodyni i Danmark under 30 år. Men det er mørketal, for mange går ikke til læge.

Desværre er det ikke et emne som ret mange har lyst til at tale om, ikke en gang med deres læge. Og mange tror ikke, at der er noget at gøre ved problemet, hvis de er blevet undersøgt og der ikke er fundet noget galt med dem. Ingen infektioner eller deformationer, ingen sygdomme eller skader efter operationer, hvad så? Lægerne er ofte i tvivl og kalder problemet psykosomatisk og kvinden føler sig som en hypokonder, men smerterne er meget virkelige for hende. Kvinderne bliver grundigt undersøgt og hos nogle finder man bakterier eller HPV-virus og dette er vigtigt at få behandlet, men det er ikke altid, at dette løser problemet med smerterne.

Det er sådan, at mange kvinder som har uforklarlige smerter i underlivet, lider under sex, for de tvinger sig selv til at have sex med deres partner, fordi de synes de skylder ham det. De vil gerne føle sig som en hel kvinde, der kan give deres mand, det han ønsker. Man vil bare gerne være normal.

Men når noget gør ondt, vil man gerne have det overstået hurtigt og har derfor sjældent lyst til sex. Så parforholdet kan i den grad lide under dette problem, og det gør bare det hele værre. Desværre bliver smerterne også værre for hver gang man udsætter sig selv for det.

Der kan selvfølgelig være mange årsager til smerterne, men der findes især to sygdomme som kan være relevante i denne forbindelse; vaginisme og vulvodyni.

Den sidste betyder egentlig smerter i vulva, som er den udvendige del af de kvindelige kønsorganer. Vagina er den indre del. Smerterne kan være i hele området, fra klitoris til anus, og er brændende, sviende smerter.

Begge sygdomme er usynlige og der ses ikke nogle kliniske “beviser” bortset fra, at skeden trækker sig sammen i begge tilfælde, når der forsøges penetration. Der kan også ses rødme ved berøring ved vulvodyni, men dette er ikke altid tilfældet.

Vaginisme, som egentlig er angst for penetration, bliver ofte kaldt skedekrampe, er en tilstand hvor kvinden ufrivilligt spænder i bækkenbundens muskler og derved umuliggør indtrængen af nogen art. Alle forsøg på indtrængen vil være forbundet med smerte. Hun kan godt ønske at have samleje, men det kan ikke lade sig gøre.

Kvinder som har denne lidelse, føler sig ofte meget alene og plaget af skam over tilstanden. Det er dog vigtigt at fastslå, at der er mange kvinder med denne lidelse, og det er ikke noget man bare kan lade være med, det er ikke din egen skyld.

Hvis smerterne bliver kaldt psykosomatiske, er det ikke helt forkert, for krop og psyke hænger sammen, og hvis kroppen forbinder berøring med smerte vil den trække sig væk fra smerte, logisk nok. Dog bruger man ikke dette ord længere, da det har fået en negativ betydning, som om det “bare” er noget mentalt, man fejler.

Dette er dog ikke tilfældet, kroppen reagerer blot på et chok eller en oplevelse, man engang har haft. Det behøver ikke være noget alvorligt, men kroppen husker følelsen du fik dengang.

Så det jeg synes er interessant, er kvindens historie, som gør hende til den hun er nu. Der kan nemlig være mange veje til den smertetilstand, som kan være så invaliderende, og det er disse veje som også fører til helbredelse. Jeg kalder det FEMININ TERAPI.

Fordi man ikke kender årsagen til lidelserne, har Det offentlige sygehusvæsen ikke en bestemt behandling som kan afhjælpe problemet endnu. Mange har haft gavn af en behandling, hvor man fjerner slimhinden i skedeindgangen, for at fjerne nerveenderne. Andre har haft gavn af botoxinsprøjtninger. Men disse behandlinger virker ikke altid og nogle gange kommer problemet igen. Andre bliver rådet til at smøre bedøvende salver på når man vil have samleje.

Noget der er fælles for denne gruppe af kvinder er, at de har meget spændte muskler i bækkenbunden, hvilket kan påvirke nerveenderne til vulvaområdet, men udspænding af disse muskler alene er langt fra nok. Det er nemlig symptombehandling og så er der en risiko for at symptomerne kommer igen. Jeg arbejder med årsagsbehandling.

Jeg tilbyder en blid og nænsom behandlingsform, FEMININ TERAPI, hvor kvindens velbefindende er første prioritet, og hun er selv aktiv i processen. Det er en kombination af samtale, øvelser, blide tryk i skeden, når hun er klar til det, samt et individuelt program som kvinden selv skal følge hjemme. Denne behandlingsform har en helbredelses procent på 95%.

Du er velkommen til at ringe for en uforpligtende samtale med mig.

Jeg er uddannet gynobs fysioterapeut, sexolog og vaginalterapeut.

Exit mobile version